onsdag 2 september 2009

Webbanalys, grunden i konsten att utveckla webbplatsen


Webbanalys handlar om att samla in statistiska uppgifter om besökarna på nätet. Statistiken används för att se hur besökarna uppför sig på webbplatser. Vilka sidor är populärast? Hur lång tid de spenderar på olika sidor? Vilka sökord sökte de sig in på?

För detta används ett flertal olika tekniker. Så fort man börjar snacka teknik blir det krångligt och tråkigt, så vi minimerar det tekniska till en enda term: JavaScript.

JavaScript är ett s.k. programmeringsspråk som är både lättanvänt och plattformsoberoende. JavaScriptlösningar blir därför väldigt prisvärda. Och bland JavaScriptlösningar är Googles egna Google Analytics som fått mest genomslag världen över.

Google Analytics har dock sina brister. Det finns gott om blogginlägg som vittnar om att de tappat bort statistikuppgifter. Av tekniska skäl samlar inte Google Analytics in uppgifter om besökare som har JavaScript avstängt. Detta gäller i runda slängar mellan 1,5 och 6-7 procent av besökarna, beroende på vilket land besökaren kommer från. Dessutom är webbanalysverktyg inkompatibla med varandra och det kräver en hel del meck om man en dag ska byta. Tänk också på att det inte är ni som företag – eller privatperson – som äger statistiken.

Trots detta finns det egentligen väldigt få konkurrenter till Google Analytics idag. Om man ska hårdra det, så finns inga reella konkurrenter överhuvudtaget. Så till den naturliga frågan som alla naturligtvis ställer sig: hur kan Google Analytics vara gratis? Jo, programmet gör det lättare för annonsörerna att placera sina annonser i Googles annonseringsprogram Adwords.

XLNT Communication (Reklambyrå i Göteborg)


Google Analytics är gratis. Vi hjälper dig programmera för 1.995:-

För många företag, är hemsidan navet i marknadskommunikationen. Ändå tillåts besökarna smita in och ut på sidan som spöken, utan att säga så mycket som hej. En medveten kommunikationsstrategi kräver ett redskap för analys av besökarnas antal och beteenden. Google Analytics är det överlägset mest använda redskapet. Det är dessutom helt gratis. Väl inkodat, avläser du enkelt fakta såsom:

• besökarantal totalt och över tid

• besökarantal sorterade geografiskt

• hur länge besökarna stannar på sidan

• innehåll som besökarna stannar vid

• sökorden som tog besökarna dit

• besökarantal enskilda dagar

Kontakta Xperterna

Prenumerera på XLNT Times
Först med det sista om social media marketing, reklam och PR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar